Wat is een koi

Om een goed onderkomen te creëren waarin de vissen zich lekker voelen, vertellen wij u eerst meer over de koi karper zelf. De Nishikigoi (afgekort tot koi) stamt regelrecht af van de wilde karper. Nishikigoi betekent gekleurde karper. De geschiedenis gaat terug naar het jaar 200, toen werd er voor het eerst melding gemaakt van karpers in Japan. De karper is geen inheemse vis van Japan maar komt oorspronkelijk uit oostelijk Azië. Rond de 17e eeuw werden karpers gekweekt voor consumptie. Tijdens het kweken van de karper kwam het soms voor dat de overwegend donkere grauwe vis kleurige nakomelingen kreeg. We beperken het verhaal van kleurmutaties door te vertellen dat een karper in staat is van èèn soort kleurvoedsel (bv alg of garnaaltjes) meerdere soorten pigment aan te maken die verantwoordelijk zijn voor de huidige kleuren van onze koi. Het duurde toch nog tot 1840 voordat men hier ook daadwerkelijk aandacht aan ging schenken en zich ging toeleggen op het kweken van gekleurde karpers de Nishikigoi. Nu, 160 jaar later zien wij daar het resultaat van.

Een karper is een vis die het liefst lekker met zijn kop omlaag de bodem afschuimt naar lekkernijen en daarbij een enorme troep kan maken. In de natuurlijk leefomgeving is dit dan ook de manier hoe de karper aan zijn voedsel komt. Een karper kan in het wild een lengte behalen van ruim èèn meter (karpers van 1.25 meter zijn zeker geen uitzondering) en een respectabele leeftijd behalen van 60 jaar. Door de jarenlange kweek en selectie van koi zijn deze eigenschappen van onze vissen teloor gegaan. Onze koi zullen zelden de 80 cm grens overschrijden en het behalen van een 35e jarige leeftijd wordt nog maar zelden gevierd. Een ander kenmerk is de zeer kleine maag van de vis, wat als gevolg heeft dat voedsel maar gedeeltelijk verteerd wordt. Dit tezamen met een bijna onverzadigbare eetlust, veranderen onze juwelen in ware watervarkens die zich hebben toegelegd op het vervuilen van hun leefomgeving. In de natuurlijke leefomgeving vormt dit geen probleem. Er is voldoende af- en aanvoer van water. De populatie per kuub water is veel kleiner en we mogen toch hopen dat er nog steeds een biologisch evenwicht is in de wateren waar deze karpers vrij rondzwemmen.

Koi Vijver van Andel   |   Pieter Jelles Troelstrastraat 39   |   8862 AM Harlingen   |   06-25085293
  Koi Vijver Van Andel copyright 2013 PoVelty