Scroll Top

Uitpuilende ogen (Exophthalmia)

Bron foto,s: foto1 mohamed.faisal.msu,- foto2 onbekend,- foto3 koicrisis.com.

Tast één of beide ogen aan, waardoor deze buiten het lijf gaan steken, soms zo erg dat het lijkt of het oog op steeltjes staat. Als het slechts één oog betreft is de kans op een serieus probleem en verlies van de vis kleiner dan wanneer beide ogen zijn aangetast. Want dit duidt op een ernstiger (mogelijk inwendig) probleem.

Oorzaak :

Aan uitpuilende ogen kunnen een aantal oorzaken ten grondslag liggen, zoals parasitaire, virale of bacteriele infecties. Een gebrekkige voeding vooral als de vitaminen A en of E ontbreken, slechte waterkwaliteit of storingen in het metabolisme en lichamelijke verwondingen. Ophoping van vocht in of achter het oog kan ook een oorzaak zijn.

 

Zichtbare Symptomen :

Één of beide ogen puilen op een ongewone manier uit.

Optreden van problemen :

De ziekte treed gewoonlijk slechts bij een of twee vissen op, en blijkt zelden erg besmettelijk te zijn.
De ziekte houd vaak korte tijd aan en verdwijnt vaak spontaan weer. In extreme gevallen kan een oog uit de oogkas komen. De wond zal genezen maar de vis zal verder moeten met één oog. Dit hoeft echter geen probleem te zijn voor het dier.
– Zijn er echter meerdere vissen met uitpuilende ogen, dan zal of de waterkwaliteit te wensen over laten ofwel is er sprake van een infectie.
– Indien de ogen opzwellen, de schubben open gaan staan en de buik zwelt , is het buikwaterzucht.
(zie beschrijving buikwaterzucht)

Behandeling :

Omdat uitpuilende ogen vaak niet besmettelijk is, hoeft men de aangetaste koi niet te isoleren.
Als men de koi in zijn normale omgeving laat zal hij sneller genezen (minder stressvol).
Probeer de oorzaak te achterhalen, test het water en indien niet goed corrigeer de waarden.
Als zaken als slecht water en een gebrekkige voeding zijn uitgesloten. kan het nodig zijn de vis met een antibacterieel middel te behandelen.(schakel hierbij een bevoegd deskundige in voor wat te gebruiken en de te gebruiken dosis.
– In het begin stadia kan men bij geïsoleerde gevallen oogdruppels gebruiken met antibiotica. In ernstige gevallen zullen injecties nodig zijn, meestal is slechts één vis aangetast. Zelfs als een bacteriele of virale infectie hiervoor verantwoordelijk is.
Indien andere koi in uw vijver echter ook symptomen gaan vertonen, kunt u de vijver behandelen met een middel tegen bacterien zoals Acriflavine, kaliumpermanganaat of Chloramine-T.

× Kan ik u helpen?