LenteviraemieHet lenteviraemie (spring carp viraemia) is een rhabdovirus en komt alleen voor bij karperachtigen. Dit virus kan plotselinge sterfte veroorzaken bij een watertemperatuur onder de 18 graden en voornamelijk in de lente zoals de naam al aangeeft. Dit virus komt voor na een koude en stresserende winter bij vaak overgestockeerde vissen.

Symptomen :

Aangetaste vissen zijn lusteloos en vertonen een donkere kleur. Mogelijk verliezen ze hun evenwicht en hebben ze ademhalingsmoelijkheden. Vaak vertonen ze buikwaterzucht en is de buik gevuld met bruin troebel bloederig vocht wat met druk op de buik uit de geslachtsopening komt, puntbloedingen kunnen voorkomen op kieuwen en huid.

- Het sterfte percentage varieert van 30% tot 90% van de vispopulatie in enkele weken tijd.
* Bij een autopsie vind je vele puntbloedingen op verschillende organen.

BESMETTING
De besmetting gebeurt via water of besmet materiaal. Er is geen behandeling mogelijk, zodat men enkel de secundaire infecties kan bestrijden.
 
Het lenteviraemie  virus dient wettelijk te worden bestreden en er is aangifte plicht.Koi Vijver van Andel   |   Pieter Jelles Troelstrastraat 39   |   8862 AM Harlingen   |   06-25085293
  Koi Vijver Van Andel copyright 2013 PoVelty