Scroll Top

Costia (Ichthyobodo Necator)

Is een kleine nier of boonvormige flagellaat. Welke na het vasthechten aan de vis, om zich te voeden een druppelvorm aanneemt.

(Eencellige) flagellaten zijn organismen die 1 of meerdere zweepdraden of flagellen bezitten. Deze flagellen spelen een rol in de voortbeweging en de vasthechting.

Costia bezit “mitochondria kinetoplast”: Organel= kinetoplast (dicht bij basaal lichaam of kinetosoom en bevat DNA). Speciaal type mitochondrium (kan zichzelf repliceren). Dit vermenigvuldigen gebeurt middels celdeling.
Het is een gevreesde ziekteverwekker die massale sterfte kan veroorzaken. Vooral bij jonge vissen

Costia kan overleven en vermenigvuldigen bij een temperatuur van 2 tot 38 graden, dus kan men deze parasiet ook in de winter tegen komen. Costia kan na 2 weken met duizenden per vierkante cm huid voorkomen. Toch is costia moeilijk te vinden, omdat deze vaak zich op enkele plekken kan concentreren, zodat men met het maken van een afstrijk niks kan vinden. Let op eventuele rode plekken of iets geirriteerde schubben. Bij twijfel neem een afstrijk bij de anus, omdat costia de neiging heeft zich daar te verbergen(weg te kruipen).

– Met de wetenschap dat elk van deze parasieten wondjes veroorzaakt in huid en kieuwen, en de huid dermate ernstig en diep kan beschadigen. Is het niet verwonderlijk dat sommige vissen dit niet overleven.
Costia kan er voor zorgen dat het kieuw epitheel zo geirriteerd raakt dat het gaat woekeren, en er daardoor wonden ontstaan.

Symptomen :

– Verhoogde slijm aanmaak, hierdoor ontstaat een grijs tot melkwitte huidtroebeling. vinknijpen, schuren, flitsen of een versnelde ademhaling en aan het oppervlak hangen.
Dit komt doordat de kieuwen onvoldoende zuurstof op kunnen nemen door de talrijke parasitaire kieuwbeschadigingen.
– Deze symptomen kunnen we ook bij andere parasieten waarnemen.
– Een zware costia besmetting kan je vis het uiterlijk geven van een doodzieke door een bacteriele infectie getroffen dier. Rode huid, stress adertjes, zijn duidelijk te zien, en indien de kieuwen zijn aangetast vallen de ogen in, en gaan ze zwaar ademen en aan het oppervlak hangen met de vinnen tegen het lijf. Waarna de dood snel zal volgen.

Costia is een kleine maar snelle moordenaar, zeker met warm weer gaat de vermenigvuldiging razendsnel.

Hoe te vinden :
Onder een microscoop met 200x vergroting. De parasiet heeft de eigenschap om tegen de waterstroom in te zwemmen .

Behandeling :
Fomaldehyde 40%, Kaliumpermanganaat, Fmc, Acriflavine of Metrodinazole zijn ook doeltreffend.

Note :
Na waterbehandeling met metrodinazole, na twee dagen het water voor de helft verversen, aangezien het medicijn de lever en de nieren aan kan tasten.

 

           

× Kan ik u helpen?