Scroll Top

Aeromonas Salmonicida

Deze bacteriesoort heeft minstens twee ondersoorten:
De typische A. salmonicida salmonicida, die bij forel en zalm zweren veroorzaakt, en de atypische, bijvoorbeeld A. salmonicida nova, die bij de karper erythrodermatitis of gatenziekte veroorzaakt.

Zowel zoet als zout water vissen zijn vatbaar. De bacterie kan overleven in water van 16-27°C, hoewel chronische furunculose ook bij lagere temperatuur kan voorkomen.

De vissen kleuren donker en gaan minder eten. De eerste tekenen van een infectie. Inwendige kenmerken zijn bloedingen in organen en spierweefsel. Ook kan sprake zijn van een opgezette milt en nieren. Soms zijn abcessen (furuncels) zichtbaar. Naarmate de dieren jonger zijn stijgt het sterftepercentage van 30 tot 50%. De atypische aeromonas infecties karakteriseren zich door open, soms diepe zweren met een witte en daaromheen rode randzone. Vaak puilen deze zweren wat uit. Dit in tegenstelling met zweren van andere bacterien waar het weefsel meer ingevreten is. Gatenziekte is een symptoom en kan bij meerdere bacteriën.

Furunculose :

Is zeer infectieus en heeft een horizontale overdracht. Ook organismen als parasieten en karperluizen kunnen de ziekten overdragen. Maar dus ook via schepnetten en andere gebruiks materialen.

De besmetting kan via meerdere ingangswegen plaatsvinden, Namelijk de kieuwen de huid, de anus, maar ook oraal. Ook een overdracht van de ouder naar de eitjes is mogelijk. De meest gevaarlijke soorten van deze bacterie bezitten een beschermend proteïne kapsel die de bacterie bescherm tegen antibiotica, en waarmee ze zich makkelijk kunnen vasthechten aan het visweefsel.

– Bovendien produceren ze meerdere gevaarlijke toxines die de viscellen afbreken. De bacterie veroorzaakt zowel chronische oppervlakkige zweren, als acute inwendige schade. Doordat de bacterie met het bloed naar verschillende inwendige organen word vervoerd. Het minimaliseren van stress en een goede hygiëne zijn belangrijk bij het voorkomen van infecties. Deze bacterie mag men eigenlijk bij een gezonde koi niet aantreffen op een cultuur.

Beginstadium :

Men kan de vijver behandelen met probiotica. Dit is een samenstelling van onschuldige bacterien die hetzelfde voedsel nuttigen als de schadelijke aeromonas bacterie. Dit zorgt al voor een reductie van de schadelijke soort.

Behandeling :

In ernstige gevallen is het noodzakelijk om de vijver met een gepast antibioticum te behandelen. Bepaald door een swab en kweek. Een regelmatige wondbehandeling, voer met antibiotica en enkele antibioticum injecties zijn sterk aan te raden.

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist.

× Kan ik u helpen?