Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

Trichodina

 

Trichodina is een schotelvormige parasiet die de mooiste onder de visparasieten kan worden genoemd. Heeft u deze eenmaal gezien onder de microscoop vergeet men deze nooit meer.
Hij heeft een typische hakenkrans aan de onderzijde en een uniforme laag van cilia rond zich. Tijdens de voortdurende draaiende beweging van de parasiet, worden met zijn haakjes delen van de huid of kieuwen afgeschraapt om als voedsel te dienen.

- Dit veroorzaakt talloze kleine irriterende wondjes. Waarop de vis reageerd door een verhoogde slijmproductie.
- Deze parasiet komt zeer vaak voor bij vijvervissen .
 
Symptomen :

Verhoogde slijmproductie, flitsen, springen, lusteloos op de bodem liggen (aangetaste kieuwen).
In een later stadium aan het oppervlak naar lucht happen.

Een ernstige infectie kan zonder twijfel sterfte veroorzaken. Vooral bij jonge vissen en na transport. Ook stresstoestanden zoals overbevolking en slechte waterkwaliteit kunnen deze ziekte in de hand werken.

- Door de kleine wondjes kunnen makkelijk secundaire bacteriele infecties optreden .

Behandeling :
 
Gebeurt het best met kaliumpermanganaat, aangezien de parasiet zich voortplant door rechtstreekse deling. En zich niet al te diep ingraaft, zou 1 behandeling voldoende moeten zijn.
- Tijdens iedere behandeling de vijver zeer goed beluchten. Daar medicijnen vaak de zuurstof onttrekken aan het water.
 
Werkzame middelen :

Kaliumpermanganaat, Chloramide T, Formaldehyde, Acriflavine en Malachietgroen.

Note :

Vaak is men geneigd een afstrijk te maken van de meest ziek ogende vis, en vind daar dan misschien 1 trichodina op. Waarna men vaak niet overgaat tot behandelen.

Enige wat opvalt dat de betreffende vis bijna geen slijmlaag meer heeft. Neem in geval van een trichodina besmetting altijd nog een vis die er gezond uitziet en er vrijwel geen tekenen van geeft besmet te zijn, en maak een controle afstrijk. Waarschijnlijk vind u daar wel meerdere parasieten op. Trichodina verlaat een compleet afgegraasde(slijmhuid) vis en gaat naar de volgende vis met goede slijmlaag op zoek.

Wat als ze er niet af willen :

Indien men de trichodina er maar niet af krijgt, wat soms op onverklaarbare manier voor kan komen, doe dan het volgende: Doseer kaliumpermanganaat 2 of 3 dagen aaneengesloten. Laat de vijver vervolgens 6 tot 8 uur rose, en blus dan af.


Agenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty