Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

PseudomonasEr zijn talrijke pseudomonas soorten. Net als de aeromonas hydrophyla, deze word vaak genoemd maar eigenlijk zijn alleen daar al minstens 14 soorten van bekend die desondanks als vispathogeen steeds "A. Hydrophila" of "A. Sobria" benoemd worden.
Het zijn allen gram-negatieve kiemen en vormen geen sporen. De meest gevaarlijk soort is de pseudomonas "fluorescens", die vijvervissen aantast bij een watertemperatuur tussen de 15 en 25 graden. Deze bacterie kan dankzij de toxine,s die hij produceerd zweren, vin en staartrot veroorzaken, maar ook inwendige organen aantasten. Bij ernstige besmettings gevallen, veroorzaakt de bacterie sterfte.
 
 

Symptomen :

In veel gevallen is vrij duidelijk dat de bacterie er bij betrokken is, omdat vrij duidelijk het weg gevreten weefsel met de typisch uitziende wonden te zien zijn op uw vis(sen). Maar meestal begint dit met een klein plekje. Bijvoorbeeld een ontstoken schub die ondermijnd wordt door ziekteverwekkende bacteriën (die zijn in elke vijver toch zowieso aanwezig), welke gaat opzetten.
 
Op korte tot middellange termijn krijg je een lelijke geïnfecteerde wonden met uitval van schubben.
Dit kan op elke willekeurige plek op het lichaam zijn. Wanneer dit op de rug of de flanken gebeurt ziet men het vrij snel, maar zodra het de bek of de buik is kunnen er al behoorlijke gaten zijn met als gevolg dat de bacterien al flink hebben kunnen vermenigvuldigen. Wat weer ressulteert in een fikse bacterie druk in de vijver met mogenlijk meerdere aangetaste vissen.
 


Daar de bacterien altijd in de vijver aanwezig zijn moet men altijd eerst kijken of er een parasitaire besmetting of slechte waterwaardes aan vooraf zijn gegaan waar mogelijk de huid van de vis dusdanig van is beschadigd dat de bacterie toe heeft kunnen slaan. Om het nogmaals te herhalen deze bacterien zijn altijd in het water aanwezig maar gezonde vissen hebben hier geen last van.
 

In de meeste gevallen gaat de infectie van buitenaf naar binnen, heel soms kunnen de kiemen van binnenuit naar buiten toe werken. Maar dan is de overlevings kans van de vis niet best.
Als de bacterie zich in het lichaam gaat verspreiden krijg je aantasting van verschillende organen met functieverlies, in dit geval kan je symptomen zien als buikwaterzucht en uitpuilende ogen.
Als een geïnfecteerde wond van de huid afgesloten raakt, kan zich een abces vormen waarin een hoeveelheid aan etter gevormd wordt.
-men kan stellen dat elke abnormale roodheid verdacht is, dit wijst meestal op ontsteking, wat niet wil zeggen dat er infectie mee gemoeid is!
 
Behandeling :
 
Laat middels swab en het aanleggen van een antibiogram de soort bepalen. Zodat men gericht kan behandelen.
 

 
Note :

Pseudomonas is ook voor de mens besmettelijk. Dus bij verdacht zwerende wonden op u vissen, draag handschoenen. - Zeker als u zelf wondjes aan handen of armen hebt.
 
 

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist.

Agenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty