Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

OodiniumIs een groot peervormige flagelaat, en veroorzaakt bij vijvervissen de zogenaamde fluweelziekte, vanwege het fluweelachtige uitzicht van de aangetaste vissen.
 
Levenscyclus :
 
De volwassen parasiet zit met flagellen vast op de huid en de kieuwen.
Het feit dat de volwassen parasiet onbeweeglijk is, in tegenstelling met andere parasieten, is een belangrijk hulpmiddel om oodinium te herkennen onder de microscoop. Als de parasiet de vis verlaat zinkt deze naar de bodem waar ze zich in enkele minuten omkapselt en zich daarna vermenigvuldigd door celdeling in talrijke dochtercellen dit duurt ongeveer drie dagen, waarna deze op hun beurt weer op zoek gaan naar een volgend slachtoffer. Deze dochtercellen kunnen twee dagen overleven zonder gastheer.

- De gehele levenscyclus van de Oodinium bedraagt 7 tot 10 dagen.
 
 

Symptomen :

Schuren en flitsen, verdikte slijmhuid. In ernstige gevallen zal de vis zijn eten laten liggen, gaat vermageren en wordt lusteloos. Als de kieuwen zwaar zijn aangetast kunnen er ademhalingsstoornissen optreden en ziet men de vis naar lucht happen. Het fluweelachtig huidbeslag wat grijs/bruin van kleur kan zijn, is duidelijk te zien.

- Bij zoutwatervissen noemen ze het ook mede door de kleur (peperstip).
 
Medicijnen :

Formaldehyde gecombineerd met Malachietgroen (FMC).

- Zoutbehandelingper liter gedurende enkele dagen. van 5 gramAgenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty