Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

Flexibacter Columnaris (Flavobacterium)Flexibacter columnaris is een staafvormige bacterie (bacil) uit de klasse myxobacteriales. De bacterie is aeroob(zuurstofminnend) en gram negatief.
 
Ontstaan :

Meestal secundair door slechte conditie, slechte waterkwaliteit, stress en temperatuur. Soms primair om onbekende redenen. De bacterie is altijd latent aanwezig, vooral bij water met veel organisch materiaal. Hard water een hoge ammoniak en nitriet waarde en vooral een watertemperatuur hoger dan 20 graden. Bij de acute vorm veel sterfte in korte tijd, vaak binnen 7 dagen na besmetting.
 
Symptomen :

Acute vorm: Verminderde eetlust, lusteloosheid, soms ingevallen ogen. Bij autopsie aangetaste kieuwen (witte plekken).
 
- Vaak lijkt het op een schimmel aandoening, dus zonder microscopisch onderzoek, zal men het ook als een schimmel behandelen zonder resultaat.
 
- Flexibacter columnaris, geeft diffuse oppervlakkige huidontstekingen (In de volksmond ook wel foutief bekschimmel genoemd. zie foto onder. 
 


Chronische vorm :

Kan beginnen met slijmaanmaak op kop en bovenste deel van het lijf, maar meestal met vinrot. Daarna necrose (weefselverval) van de staart en/of vinnen en/of bek. De huid vertoont een witte tot geel achtige watachtige kleur.
 
Soms huidzweren Deze zweren vertonen een ronde wond met een witte rand (infectie komt van buitenaf). Donkerkleuring van de vis, Weinig eetlust, benauwdheid bij aantasting van de kieuwen, schommelend zwemmen.
- kan via de kieuwen overslaan intern.
Er bestaat ook een variant waarbij het grootste deel van de huid en vinoppervlak binnen een paar uur door een dikke slijmlaag word bedekt .
 
Bij effecten :

Vaak menginfecties. Vaak ontstaat bekschimmel door necrose.
 
Hoe te herkennen :

Flexibacter columnaris is een van de weinige bacterien die door de gewone microscoop (400x) na het maken van een afstrijkje te herkennen is. 
- Na enkele minuten verlaten de bacterien het weefsel en hechten zich aan het dekglaasje, (dunne draden). Waardoor een kluwe wriemelende staafvormige bacterien ontstaat (tubifex achtig). Zie bovenste foto.
 
 

Behandeling :
 
In het beginstadium kan een ontsmettingsmiddel uitkomst bieden. Meestal echter is een antibioticum noodzakelijk. Deze werkt meestal alleen bij de chronische variant.
 - Bij de acute variant komt iedere hulp meestal te laat (resistentie). Omdat in korte tijd een zeer hoge infectiedruk ontstaat ontstaat, is snel ingrijpen noodzakelijk.
 
Medicijnen :

Naast antibiotica wordt in de literatuur het gebruik van, Chloramine T, Acriflavine en Kopersulfaat aangeraden.
 
- Bovendien slaat een behandeling enkel aan als het in een vroeg stadium word toegediend, wanneer er reeds witte plekken op de kieuwen zijn, is de ziekte te ver gevorderd en is de overlevingskans miniem.
 
Onderzoek naar columnaris, wel Engelstalig.

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist

Agenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty