Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

Dubbeldieren (Diplozoon)Zijn kieuwparasieten die in volwassen toestand de vorm van een x hebben. Het zijn in feite twee aan elkaar gegroeide individuen. Ze zijn gemiddeld 4 to 5 millimeter groot. Deze wormen worden diporpa genoemd. Ze zijn hermafrodiet.(tweeslachtig)
 
Cyclus :

Dubbeldieren ontstaan door de vergroeiing van twee afzonderlijke dieren. Ze produceren eieren van 0,1 tot 0,2 millimeter groot die door lange kleverige hechtdraad aan de kieuwen blijven vastkleven. Uit de eieren komt een van trilharen voorziene larve, die vrij in het water kan zwemmen en op zoek gaat naar een vis. De larven ontwikkelen zich afzonderlijk tot jonge dieren die geslachtsrijp zijn(zie foto boven). Ze gaan zich dan twee aan twee verenigen door middel van een zuigschijfje dat zich in de helft van hun lichaam bevindt. Aan de andere zijde is een soort penis of uitsteeksel. Beide wormen steken dit uitsteeksel in de schijf van de andere(zie rode pijl foto onder) en vormen onafscheidelijke tweelingen van twee biseksuele individuen. Op het moment van samensmelting zijn ze ongeveer 1,2 millimeter lang.Bron: foto 1: archive.kaskus.us, -foto 2: bleuroof.co.uk.

De wormen beschadigen de kieuwblaadjes van de vis. Waardoor deze ademhalingsmoelijkheden krijgt. De vissen zwemmen aan het oppervlak, en happen naar lucht. De kieuwdeksels zijn wijd opengesperd.
- De dubbeldieren zijn met een vergrootglas zichtbaar.


Bron: foto 1: onbekend, -foto 2: lifo.gr.blogs.

Medicijnen :

Keukenzout (jodium vrij), Permanent bad met toevoeging van methyleenblauw bevordert het genezingsproces en ook de ademhalingscapaciteit verbetert.
- Praziquantel in het voer.
- Prikinezuur een kort bad, dit mag door de onverenigbaarheid niet gecombineerd worden met methyleenblauw om vorming van neerslag op de kieuwen tegen te gaan.
 
Raadpleeg een specialist.

Agenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty