Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

Ankerworm (Lernaea)Zijn macroscopisch zichtbare kreeftjes die tijdens de zomermaanden met regelmaat worden aangetroffen op koi en andere vijvervissen. Van deze parasiet zijn enkel de vrouwtjes die op de vissen parasiteren. De mannetjes komen nooit op de vissen voor en sterven bovendien na de paring. Het volwassen vrouwtje heeft een langwerpig lichaam dat tot twee centimeter lang kan worden. Aan de kopzijde bevindt zich een ankervormig hechtorgaan, waarmee deze parasiet zich tot diep in de huid ingraaft. De beet van een ankerworm geeft vaak aanleiding tot secundaire bacteriele of virale problemen.
 
Levenscyclus :

Is zoals voor de meeste parasieten belangrijk voor de bestrijding. Het volwassen vrouwtje is ongevoelig voor medicijnen. Dit is een probleem, zeker als men weet dat ze zestien weken kan overleven en om de twee weken een duizendtal eitjes kan produceren door middel van haar twee caudale eierzakken.

Medicijnen :
 
Diflubenzuron heeft een werking op alle stadia in de cyclus, dus volstaat vaak 1 behandeling hiermee.
- Individuele ankerwormen kan men best handmatig verwijderen en de wondjes ontsmetten.
 
Note :
 
Diflubenzuron blijft lang werkzaam in het water, na een week zou nog 75% van de begindosis aanwezig zijn.
- Dit middel is zeer giftig voor in het water levende organismen, bv watervlooien, zoetwaterkreeften, torren, kevers, libelle-larven en slakken.


Agenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty