Koi Vijver van Andel
Welkom Koi Soorten

De Koi in de winter voeren

Er word vaak gezegd dat je in de winter niet zou mogen voeren. Maar toch kun je het dus wel doen, en dan wel met mate, en voor alle veiligheid een licht verteerbare soort, genaamd  wheatgerm. Als je boven de 10 gr zit kun je rustig krachtiger voer geven. Ook dan wel met mate. De peristaltiek van de darm gaat in de winter gewoon door, wel wordt het voer wordt minder goed verteerd. Vet wordt minder goed afgebroken. Wel moet je  in de winter de vijver op ammoniak gaan controleren. Het is niet zo dat je geen verhoogd ammoniak in je systeem kunt hebben, als je geen nitriet meet. Gewoon af en toe controleren en bij verhoogde waarden water verversen. Karpers, en een koi is een hybride van de karper, eten in de winter ook en hebben altijd een volle darm (een koi heeft geen maag en slaat dus geen voedsel op). Je moet dus wel op je waterkwaliteit blijven letten en er rekening mee houden, dat je de parasieten ook meevoert. Die ontwikkelen zich ook in de winter gewoon door alleen langzamer. Elk jaar weer in de herfst en in het voorjaar altijd een controle uitvoeren. Maar onderneem geen reinigingen of verbouwingen aan de vijver rond deze tijden, en laat ook als het mogelijk is gewoon je pomp en filter doordraaien.

Winter voer in Japan.

De ontwikkeling van parasieten is voor veel Japanse handelaren de belangrijkste reden om in de winter niet te voeren. Bovendien zijn de koi meestal zo vet dat ze er beter tegen kunnen in de winter geen voer te krijgen. Bovendien zijn ze niet in staat om de enorme vijvers tegen parasieten te behandelen. Dat is ook de reden dat veel koi bij importen onder de parasieten zitten. Als de koi mooi schoon de winter in gaan hebben ze gewoonlijk nergens last van ook niet bij lagere temperaturen en is het goed om de darmen enigszins gevuld te houden. En bederven in de darm doet het ook niet.
 
Het voeren van vijvervissen in de winter:

Het is aangetoond dat vissen (o.a Karpers) wel degelijk eten onder de temperatuur van 8 graden. Het blijkt zelfs dat vissen na een kwakkelende winter zonder bijvoeren, mager het voorjaar in gaan en dus veel gevoeliger zijn voor ziekten ed.
Voeren met wintervoer:Het voeren met wintervoer=lichter verteerbaar voer is dus aan te bevelen van okt. t/m april.
Bij een vijverwater temperatuur tussen de 10/8 graden voer je elke dag. Onder de 8 graden voer je 2-3 x per week met zinkend wintervoer. De vissen komen dikker en met meer weerstand de winter door en bespaart U wellicht voorjaar ellende.

Winter tips:
 
Verander het voergedrag van zomer naar wintervoer.
Laat de vijver bij vorst zoveel mogelijk met rust, om stres te voorkomen.
Zorg voor een wak in het ijs, of dek je vijver af met een licht doorlatend isolatie materiaal. 
Nooit een wak gaan kappen. dit heeft negatieve invloeden en de vis kan er door sterven.
Bladresten mogen de vijver niet vervuilen,om verrotting processen te voorkomen.
Voorkom bevriezing van filter en pomp,deze kun je gaan isoleren.
Verwijder sneeuw van het ijs, om kristalvorming te voorkomen, en is slecht voor de kieuwen. 
Laat indien mogelijk de pomp en filter doorstromen, om je kostbare bacterie enigszins te behouden. 
Zet rond de wintertijden je uv lamp maar uit indien je niet je vijver verwarmt.


Agenda juni 2021

deze maand geen agenda

Blog 11 januari 2021

Karperpokken

Visziektes / Door Roy van Koi 2000 Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken

Koi Vijver van Andel
Pieter Jelles Troelstrastraat 39
8862 AM Harlingen
06-25085293

Koi Vijver Van Andel
© 2020 PoVelty